Sök
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

Hon går emot strömmen i fotbollsfamiljen

Hela familjen gick åt fotbollshållet, och bröderna har spelat på hög nivå. Men för Patricia Aphrem blev det ishockey. I en lång intervju berättar hon om idrottsvalet, hur svensk hockey ska locka fler med utländsk bakgrund och hennes eget integrationsarbete.

– Jag hjälper både pojkar och flickor i utsatta områden här i Södertälje att komma in i föreningslivet. Det är väldigt svårt att få med oss tjejer från segregerade områden här i Södertälje.

Södertälje har alltid varit en stark hockeystad. Under senare år har också staden tagit emot många personer med utländsk bakgrund, vilket gjort den mångkulturell. Det har också gjort att Södertälje blivit en stark fotbollsstad där både Syrianska och Assyriska varit uppe och spelat i allsvenskan. Men inte alla med utländska rötter väljer fotbollen. En av dessa är en av Södertälje SK frontfigurer, Patricia Aphrem. 
- Namnet är assyr-syrianskt. Vi är ett arameiskt folk från Mellanöstern. Just det assyriska folket härstammar från Mesopotamien som fanns tidigare, berättar Patricia Aphrem då vi ses i Scaniarinken för en intervju om hockeyintresset i stan och SSK succéstart i jakten på en plats i SDHL.
- Själv är jag född i Sverige och mina föräldrar var väldigt, väldigt unga när dom kom hit. Dom lärde sig svenska språket väldigt tidigt.

Någon direkt koppling till föräldrarnas rötter i Mellanöstern har inte 22-åringen från Södertälje.
- Nej, ingenting alls. Jag har aldrig besökt Mellanöstern. Jag har velat åka till Libanon eftersom det ser så himla fint ut. Det är mer för kulturen. Man pratar mycket om maten och sådant där. Sedan har jag varit i Egypten på semester, men inget annat. 

Finns det en dröm att en dag få komma dit där dina föräldrar föddes för att se hur det är där?
- Nej, inte direkt. Mamma (Norma) har berättat att byn dom är ifrån och som just nu ligger i Turkiet inte är mycket kvar av. Det hade varit intressant att se hur det ser ut, men det är inget jag tänker på så mycket, säger Aphrem med ett leende. Alla i hennes familj, morföräldrar och så vidare bor också i Sverige.
- Alla har jobbat och bott här så jag har inte känt av att jag har någon familj eller släkt någon annanstans. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

Var kommer ditt hockeyintresse ifrån?
- Min moster (Firial Saado) är hockeyintresserad och väldigt insatt i just SSK. Hon släpade med mig också i det tåget. Egentligen har jag växt upp i en fotbollsfamilj så jag sticker ut lite i vår familj, men det är hon som dragit in mig i det här. Idag jobbar hon som lärare här i Södertälje. Hon har hand om nyanlända-projekten och integration här i Södertälje.
- Tidigare var hon med i styrelsen här i SSK. Hon jobbade på Ronnaskolan och var med i det här projektet där man tog med nyanlända hit till Scaniarinken för att barnen skulle få testa på hockey eller egentligen bara åka skridskor. 

"TROR DET HANDLAR OM KULTUREN"

Givetvis har även Patricia Aphrem själv spelat en hel del fotboll under sin uppväxt.
- Jag spelade fotboll, vilket var väldigt självklart eftersom både mamma och pappa (Johan Hanna Aphrem) har spelat fotboll och är otroligt insatta i den. Jag drogs med ganska automatiskt i fotbollen och spelade då med Assyriska. Jag följde i mammas spår. Hon har också spelat där.
- Båda mina bröder (Gabriel född 1999, juniorlandslagsman och Christian född 2002) spelade tidigare fotboll i AIK. Nu har båda hamnat i Södertälje och är kontraktslösa så jag vet inte vart dom kommer hamna. Jag har uppmanat båda till att spela här så dom får nära hem och kan bidra med lite gott till föreningarna i Södertälje. 


Lillebror Gabriel. Foto: Bildbyrån.

Trots att inte SSK ligger i SDHL upplever Patricia Aphrem att intresset är stort för just damhockeyn i stan.
- Så länge jag kan minnas har det alltid funnits många tjejer som spelat om jag ser från flickhockeyn och uppåt.
- När jag kom hit hade jag aldrig spelat hockey även om jag hade åkt skridskor med mina föräldrar. Jag minns att det fanns flickor A, B och C redan då. Det här är alltså 13 år sedan och det har alltid funnits en bred flickverksamhet här och ambitioner att ha ett damlag.

Det är inte jättemånga med bakgrund från exempelvis Mellanöstern som spelar hockey. Hos SSK har vi ändå bland annat din kusin 
Mirey Saado. Varför tror du inte att flera provar på hockeyn, kan det handla om fördomar?
- Nej, jag tror det handlar om kulturen som våra föräldrar växt upp i. Ska vi vara specifika med själva Mellanöstern så är det inte vanligt att tjejer idrottar överhuvudtaget.
- Båda mina föräldrar tyckte att det var lite konstigt att jag skulle spela hockey. Nu var det i och för sig också för att dom trodde att jag skulle satsa på fotboll. 

Har du haft support av dina föräldrar i hockeyn?
- Ja, även om dom inte riktigt vet hur hockeyvärlden funkar. Att jag skulle idrotta överhuvudtaget har alltid varit en självklarhet i familjen. Det var inga konstigheter egentligen.
- Pappa har alltid varit mycket med fotbollen. Det har blivit att dom fått lov att dela upp sig. Mamma var med ganska mycket på camper och allt sådant. Vi var bland annat i Finland och då var mamma med. 

HJÄLPER UTSATTA BARN

Förra säsongen inledde Patricia Aphrem i SDHL med Djurgården. Där blev det 25 matcher innan hon återvände till SSK
- Jag fick chansen att skriva på ett år för Djurgården. Jag ville testa på och se var jag stod som 21-åring.
- Hela tiden har jag haft ambitionen att fortsätta med hockeyn, men jag hade något glapp i gymnasiet då jag inte kunde satsa hela tiden. Efter gymnasiet, när jag ville satsa igen, visste jag inte vart jag befann mig hockeymässigt och då fick jag köra det utvecklingståget i Djurgården.
- Det var tufft och väldigt annorlunda både på gott och ont. På gott att ligan är så pass utvecklad, vilket mest gynnar hockeysverige. På ont är då att jag inte fick chansen att utvecklas in i den ligan. Jag fick ganska begränsat med speltid. Det var ganska väntat också eftersom jag inte hade någon erfarenhet av SDHL överhuvudtaget, men speltiden blev mer begränsad än vad jag trodde att den skulle bli.

Istället för slutspel med Djurgården blev den kvalspel med Södertälje för 22-åringen.
- Det kändes väldigt bra att göra så. Varför? Dels var det för att jag fick lite av mitt drömjobb som är här uppe i Scaniarinken på Sörmlandsidrotten. Där får jag jobba med det jag vill jobba med.
- Jag valde också att gå tillbaka eftersom jag visste att SSK har ambitionen att gå upp. Där ville jag var med och hjälpa till, att göra så gott jag kan för att få SSK dit där dom vill vara.

Vad jobbar du med på Sörmlandsidrotten?
- Jag är samordnare för idrottssvaga områden. Jag hjälper både pojkar och flickor i utsatta områden här i Södertälje att komma in i föreningslivet. Det är väldigt svårt att få med oss tjejer från segregerade områden här i Södertälje.

Varför tror du det är svårt att få med sig tjejer?
- Tjejer från en del olika kulturer är ganska programmerade att inte idrotta i samma utsträckning som killar. Det är mer att dom hejar på sin bror och så vidare.
- Jag har personligen aldrig upplevt det i min egen familj, men jag vet att det förekommer. Jag tror det handlar om den här kulturkrocken, att passa in någonstans. Även jag som assyr-syrian hade inte kommit in i den här lite vit-svenska världen om jag inte haft föräldrar som är väldigt insatta i idrotten. 


Foto: Ronnie Rönnkvist

DRÖMMER OM SDHL IGEN

Åter till ishockeyn. Södertälje ligger just nu tvåa i Division 1 östra sex poäng bakom Haninge, men med en match mindre spelad. Aphrem har på inledande elva matcherna svarat för sex mål och totalt elva poäng.
- Vi som lag har börjat precis som jag hade trott att vi skulle börja. Dessutom har vi som grupp kompletterat varandra väldigt bra och kommit ihop. Vi är verkligen ett lag och jag kan inte se att folk ute på isen bara tänker på sig själva. Alla vi har målet att få kvala.
- Att det gått bra för mig tror jag dels har att göra med att jag fick träna med Djurgården förra säsongen. Bara den säsongen har gett mig ganska mycket spelmässigt. Jag vill också satsa mycket mer på hockeyn nu eftersom jag inte kunde göra det under gymnasiet. Under den tiden jobbade jag, gick i skolan, spelade hockey och pendlade till Eskilstuna eftersom vi hade ett samarbete med Linden. Då kunde jag inte satsa på hockeyn på samma sätt.
- Då valde jag skolan först och att jobba för att spara pengar. Nu får jag verkligen ut det jag inte fått ut tidigare. Dessutom tränar jag väldigt mycket extra.  

En av lagets viktigaste kuggar så här långt har varit målvakten Klara Larsson som stått samtliga tolv matcher så här långt. 

- Klara är riktigt duktig. Hon har också fått väldigt mycket förtroende. Vi lyssnar mycket på varandras kritik i laget och Klara har mycket att säga. Hon har önskemål om hur hon vill att det ska vara ute på isen och så vidare. Vi, inte bara dom fem utespelarna på isen utan även målvakten, kompletterar varandra väldigt bra. 

Klara Larsson. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Vad är din målsättning med hockeyn?
- Drömmen är att få spela i SDHL. Jag tar det år för år för att se hur mycket kroppen egentligen orkar. Det är exakt vad det handlar om.

Har du fått frågan från andra klubbar än Djurgården om spel i SDHL?
- Ja, det har jag. Det är inget jag känner just nu är aktuellt eftersom jag vill ha speltid.
- Jag har gjort en säsong i SDHL redan men fick inte den speltid jag behövde. Jag kunde inte få mer där och då vill jag istället spela i Division 1 för att utvecklas ordentligt. Sedan får vi se hur det blir i framtiden. 

Kommer du spela i SDHL med Södertälje i framtiden?
- Det är målsättningen. Jag är en person som ställer väldigt höga krav och jag vill verkligen, med det här laget, ta SSK till SDHL.
- Det är en väldigt, väldigt svår dröm att förverkliga, men jag vill och hoppas verkligen det ska bli så, avslutar Patricia Aphrem med ett leende.

Vad tyckte du om den här artikeln? Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten