Sök
Mia Larsson och Haninge HC satsade på integration – och fick lyckat resultat.
Foto: Ronnie Rönnkvist & privat
Samhälle

Integration på riktigt – så nådde Stockholmsklubben förorten

Det pratas ofta om att det är ett problem för svensk ishockey att rekrytera spelare i invandrartäta områden. Eldsjälen Mia Larsson i Haninge Anchors beslutade sig för att göra något åt det. Det resulterade i ett lyckat integrationsprojekt där närmare hundra barn och ungdomar deltog.
– 
Responsen vi fick överstiger allt jobb vi lade ner, berättar Mia Larsson för hockeysverige.se.
 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Integration på riktigt, hur når vi dit? Hur kan vi få tjejer och killar i utsatta områden, där många har en utländsk bakgrund, att testa på en av största sporterna i Sverige, ishockey? 

I somras valde Haninge Anchors med tidigare landslagsspelaren Mia Larsson i spetsen att försöka göra skillnad i den här frågan.
– Jag är en sådan som ser fördelar hela tiden, att man kan hitta på saker. Samtidigt har vi pratat inom föreningen att vi bland annat ska jobba med integration, berättar Mia Larsson då vi ses för att prata om deras lyckade integrationsprojekt.
– Vi har vissa områden i Haninge där det bor många med en utländsk bakgrund. Haninge är en ganska stor kommun samtidigt som vi är ensam hockeyförening i kommunen. Vi tänkte då att det måste finnas hur många barn och vuxna där som skulle vilja spela hockey. Hur når vi dem? 

Utrustningen som lånades in för eventet.Utrustningen som lånades in för eventet.Foto: Privat

Mia Larsson fortsätter:
 – Hockey klassas som dyrt, det tar tid och är en idrott som kanske inte finns i deras hemländer. Föreningen har en massa saker att göra och inte riktigt tid att ta tag i de här grejerna. De som jobbar i föreningen har sjukt mycket att göra ändå, vilket jag har stor respekt för.
– Jag funderade i alla fall lite på det där och kände att någonting måste göras. Av en slump såg jag på Haninge Kommuns hemsida att man kunde söka bidrag för sommarlovsprojekt som gick mot integration.

Det var också vad hon gjorde. Och responsen från kommunen blev positiv.
– Jag gjorde en spontanansökan. Min idé var att barnen inte skulle komma till oss utan vi till dem. Till exempelvis en fotbollsplan. I det här fallet var Jordbro mitt förslag.
– Man kunde söka vilken summa som helst. Vi behövde lite utrustning för de som ville testa på och en plast-is. Jag kollade upp vad det kostade att hyra en sådan. Vi ville också kunna ge barnen ett mellanmål. Jag gjorde en budget och ansökte om att få 10 000 kronor. 

FICK STÖRRE BIDRAG ÄN VÄNTAT

När så kommunen hörde av sig fick Mia Larsson en positiv överraskning i form av ett större bidrag än vad hon hade ansökt om.
– Kommunen ringde och sa att de beviljade bidraget och frågade om hur många jag trodde att vi skulle nå. Vi hade ändå haft ett projekt i januari förra året. Då fick vi dit 100 tjejer. Skulle vi komma upp till den nivån så hade det varit jätteroligt.
”Du är ganska blyg med dina siffror, om du får mer pengar kan du nå fler då?” Jag sa att vi skulle kunna göra två dagar eller annonsera bättre. ”Bra, ni får 20 000” Jag blev givetvis jätteglad.
– Till saken hör att jag inte sagt något till de andra utan det blev ”Jag sökte och fick det här bidraget så nu måste vi köra”. Det här var i maj. Då började vi i vår grupp, utvecklingskommittén, kolla vilka ens som är hemma och hitta ett datum i augusti.
– Eftersom vi tidigare gjort evenemang där folk fått prova på så har vi koll på vad som är viktigt. Att man måste vara tydlig med information, annonsera på ett lätt sätt och så vidare. Vi har märkt att sociala medier är det största och går bäst. 

Foto: Privat

Vad fick barnen göra på plats?
– Det var barn mellan 6 och 15 år. Ett krav från kommunen var att var öppet för alla inom den ålderskategorin. Det var inget problem för oss att jobba med både tjejer och killar.
– Vi hade ingen föranmälan så vi visste inte om någon alls skulle komma. Klockan tio var det inte någon där. ”Vi går in i centrum och tittar om vi kan hitta någon som vill komma”. Vi stötte på några, men det ligger också en skola precis bredvid. Vi sa till de på Högalundsskolan att vi hade en ”prova-på-aktivitet”. Skolan hade en fritidsaktivitet på sommaren och det visade sig att ett samarbete med dem var väldigt effektivt.

Hur gjorde ni för att få ihop utrustning till barnen?
– Anledningen till att vi från början funderade på Jordbro var att det finns ett kulturhus, eller vad man ska kalla det för, där. Det användes av en organisation som heter Blå vägen som hade Sportoteket.
– Sportoteket fungerar så att man får lämna in sportutrustning man inte använder dit. I sin tur lånar de sedan ut det gratis. Jag hade redan ett år innan initierat en kontakt med dem och frågat om vi inte kunde samarbeta eftersom vi har en massa barn och vuxna som vill prova på att spela hockey. Samtidigt hade Sportoteket hur många par skridskor, klubbor och utrustningar som helst. 

– Nu blev det så att precis innan sommaren var de tvungna att lägga ner eftersom de inte fick vara kvar där. Huset skulle rivas. Då kontaktade jag verksamhetschefen på Blå vägen. ”Vad ska ni göra med all utrustning? Den skulle vi jättegärna vilja ha till vår prova-på-verksamhet” Då var det en kvinna där som sa ”Självklart, bara den kommer till användning, hämta det du vill.”
– Vi har en skåpbil så vi åkte dit och fyllde den med hockeyprylar. Sedan har jag haft det liggande hemma under vår grund. Jag och Tina Carlsson, som är min vapendragare i den här gruppen, stod en dag och märkte upp alla skridskorna hemma på vår tomt. På så vis kunde vi sedan ha med oss jättemycket utrustning. Det var främst skridskor och hjälm men det var många ramlade mycket eftersom det var första gången för vissa. De fick även låna benskydd och armbågsskydd. 

Mia Larsson med några av deltagarna.Mia Larsson med några av deltagarna.Foto: Privat

"GÅR ATT GÖRA VARJE VECKA OM MAN VILL"

Totalt kom det 93 barn till eventet under dagen.
– Många var på semester och kunde inte hjälpa till, men vi var en grupp som stod där. Det blev ganska stressigt eftersom det kom så pass mycket barn till slut. Vissa perioder stod barnen i kö bara för att sätta på sig grillorna. Vi blev tvungna att säga ”Nu får ni åka i tio minuter, sedan får ni ställa er sist igen”. Responsen vi fick överstiger allt jobb vi lade ner, säger Mia Larsson med ett leende som visar att den var något som värmde hennes hjärta.
– Det var inte så jättemånga föräldrar där, men de som var där sa ”Vad bra att ni kommer just till Jordbro, vi är så tacksamma för det”. Många frågade om vi kunde komma dagen efter igen, men vi kunde inte ha det i två dagar eftersom det tog över en timme att sätta ihop den och plocka ner isen. Vi vågade inte heller låta den ligga eftersom vi hade hyrt den.

Hur viktig känner du att sådana här projekt är för integrationen i samhället?
– Det är jätteviktigt Vi kunde ändå rådda ihop det här ganska enkelt och med små medel. Visst, vi fick bidrag och kanske hade vi fått ihop det med 10 000 också. Få man bara tag på isen så går det här att göra varje vecka om man vill.
– Jag tror att man måste göra sådana här saker för att komma någon vart. Sedan vet jag att Stockholms Ishockeyförbund vill veta hur vi ska gå vidare med här, att få de som provade att komma och testa igen.
– Den här dagen tog vi inga kontaktuppgifter. Nu kom det en massa barn som inte hade sina föräldrar med sig och det krävs lite annat om man ska samla in uppgifter om barn. I fortsättningen, vi skulle kunna kontakta skolan som var där, vi har inte hunnit hitta något koncept för det, men att berätta för de att barnen får komma igen och prova, men i Torvalla. ”Vi hämtar er med buss” eller liknande.
– Vi vill göra det här återkommande. Vi vill jobba vidare utefter det här konceptet och sedan titta på hur vi följer upp det här och hur tar vi det vidare.

Även om Haninge inte har kunnat mäta om någon från den här dagen börjat spela i föreningen lyfter Mia Larsson fram ett annat tillfälle där det varit mätbart vad en prova-på-dag kan ge för respons.
– Den dagen i januari kom det 100 tjejer 20 av dem började sedan i vår hockeyskola eller rekreations-lag. Där har vi verkligen sett att det gav effekt, avslutar Mia Larsson. 

Vad tyckte du om den här artikeln? Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten